top of page

Objavljena knjiga bajki „Awake Not Sleeping” za nove generacije u organizaciji UN Women

Updated: Nov 21, 2021

Organizacije UN Women i UN Women ECA objavile su zbirku 28 priča (bajki) autora iz Evrope i Centralne Azije koja naglašava borbu za rodnu ravnopravnost i inspiriše buduće generacije dece i mladih.

Naslovne korice knjige


25 PRIČA - NEBROJNE MOGUĆNOSTI DA SE INSPIRIŠU MLADI ČITAOCI


Organizacija UN Women i njen ogranak za Evropu i Centralnu Aziju (UN Women ECA) objavile su knjigu bajki (priča) pod naslovom „Awake Not Sleeping”, koju čini 28 moćnih i inspirativnih priča autora iz Evrope (Srbije, Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Grčke, Turske, Albanije Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, Gruzije, Islanda, Engleske, Velsa, Škotske, Irske, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Holandije) i Centralne Azije (Tadžikistana, Kirgistana, Uzbekistana) koje imaju za cilj da preispitaju rodne i druge stereotipe prilikom pisanja bajki te da inspirišu i osnaže mlade generacije da se bore za jednakost polova, pravdu i ljudsko dostojanstvo. Ovih 28 odabranih priča preispituju klasične narative sa dinamičnog stanovišta današnjih aktivista, lidera, inovatora i kreatora promena.

Jedina predstavnica Srbije čija je priča zastupljena u ovoj značajnoj međunarodnoj publikaciji jeste srpska književnica Ana Stjelja čija je bajka Ajša u Zemlji Snova odabrana među brojnim pričama koje su nastale kao produkt ove kreativne radionice.



Urednice izdanja su: Angela Walsh, Kalina Maleska, Donna Jo Napoli i Nadia Albert. Projektom je rukovodila direktorka organizacije UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Alia El-Yassir. Knjigu je ilustrovala Nataša Konjević. Inicijativu je finansijski podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.




Objavljivanju ove publikacije prethodila je kreativna radionica pod naslovom „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” koju je pohađalo preko 100 feministkinja i književnica za decu iz Evrope i sveta koje su se okupile na jednom mestu kako bi iz svoje perspektive iznele stavove o rodnoj ravnopravnosti i inspirisale nove generacije čitalaca da prošire svoje vidike i da se osnaže u toj borbi za jednakost. Polaznice ove kreativne radionice imale su priliku da se upoznaju sa samom idejom o borbi za rodnu ravnopravnost kroz ponovno pisanje priča i bajki na temeljima starih i već poznatih bajki koje su vekovima deo kulturne baštine celog sveta. Kroz aktivan dijalog i razmenu mišljenja, razvijale su svoju kreativnost i stavove po pitanju rodne ravnopravnosti te rušenju određenih stereotipa pri pisanju bajki za decu. Nakon nešto više od godinu dana, urednički odbor je odabrao 28 priča koje su se našle u ovoj knjizi, kao prvoj ove vrste, ikada objavljenoj u ovom feminističkom maniru.


Pričanje priča ima moć transformacije, moć da poremeti norme, da preispita stereotipe i da inspiriše pozitivne promene. Mnoge bajke su prvobitno žene stvarale za žene, pišući o likovima koji su preispitivali restriktivne rodne uloge, očekivanja i zakone svog vremena; ove narative su prekrajali moćnici svog vremena kako bi ojačali štetne društvene norme. Zbirka bajki Awake Not Sleeping ima za cilj da promeni način na koji društva razmišljaju o ulogama, pravima i ljudskim potencijalima žena i devojčica, vraćajući ove zaboravljene narative te podržavajući nov, kreativan dijalog. Učinite da rodna ravnopravnost postane stvarnost za sve. Budite inspirisani i budite promena!


Projekat „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” i istoimena knjiga zvanično su promovisani 18.11.2021. godine u Istanbulu, u prostorijama međunarodne škole MEF. Svečani program upriličen povodom ovog događaja možete gledati OVDE.


Više o samom projektu možete pročitati OVDE.

O autorkama možete više pročitati na OVOM linku.

Promo video možete pogledati OVDE.




35 views0 comments
bottom of page