top of page

Objavljen zbornik priča književne fantastike „Iza uma”

Updated: Feb 11, 2022




U izdanju časopisa Sapphoart i književnog veb-portala Očaravanje, objavljen je zbornik priča književne fantastike pod naslovom „Iza uma”.


Zbornik priča književne fantastike „Iza uma“ rezultat je konkursa koji su 15. oktobra 2021. godine raspisali poetski portal „Očaravanje” i časopis „Sapphoart”.

Konkurs je završen 15. decembra 2021. godine i od pristiglih priča uredništvo ove knjige odabralo je niz priča za koje smatra da su vredne čitanja te da su prezentovane na zanimljiv i umetnički način.


Zborniku je dat naslov naslov ”Iza uma“ jer je ljudski um čudesna tvorevina osećaja i razuma, mesto nastanka umetničke lepote i potencijal otvaranja još neviđenim svetovima koji nas čekaju u budućnosti.


Pričama je dat širok okvir književne fantastike, u koju spada i naučna fantastika, ali i sve ono fantastično, što negde egzistira izvan realnog sveta, a što nas privlači svojom tajnovitošću, u što ne verujemo, ali dopuštamo mogućnost da postoji ostavljeno u domeni mašte.


Ovaj zanimljivo osmišljeni književni zbornik okupio je pedesetak autora SF književnosti iz celog regiona. Podeljen je u nekoliko celina te su priče svrstane prema tim tematskim celinama: Cyberpunk / Biopunk, Vremeplov / Vrtuljak alternativnih stvarnosti, Okult / Neka bude svjetlost / I bi tama, Nadnaravni horor, Magle dalekih obala, Ti si anđeo i vrag, Utopija / Distopija, Radi budućnosti / Zbog prošlosti. Zbornik otvara misao Nikole Tesle:


„Moramo osloboditi misli od ograničenja koja nameće prostor i vrijeme, ali i sačuvati glavne značajke”.

Osim kvalitetnih priča, zbornik je i vizuelno dobro osmišljen i u potpunosti prati književni diskurs književne fantastike.


Zbornik su uredili Zoran Hercigonja, prof. Marija Juračić i prof. Josip Ergović.


Zbornik se može čitati OVDE

bottom of page