top of page

Najavljen novi roman Dž. R. R. Tolkina „Pad Gondolina“

Izdavačka kuća Harper Kolins najavila je svoje novo izdanje - novi roman Dž. R. R. Tolkina pod naslovom „Pad Gondolina“ (“The Fall of Gondolin)”. Knjiga koja čitaoce očekuje u avgustu, pripoveda priču o prelepom, ali tajanstvenom gradu Gondolinu koju uništavaju mračne sile. Sam Tolkin je ovu svoju priču smatrao svojom prvom pravom pričom o Srednjoj zemlji, koja se kao izmaštani Tolkinov prostor provlači kroz njegove čuvene romane „Hobit“ i „Gospodar prstenova“... Kako su Tolkinovi romani napisani pod velikim uticajem njegovih sećanja na Veliki rat, ali i kao reminiscencija na sve strahote i užase pogubnih ratova koji su se vodili u prošlosti, tako je i ova priča o padu Gondolina nastala dok se Tolkin u bolnici oporavljao od posledica bitke na Somi.

Roman „Pad Gondolina“ prati smrtnog junaka Tuora koji pronalazi skriveni vilenjački grad Gondolin, i njegova i dela njegovih prijatelja i porodice do uništenja grada. Posebnost ove knjige je što je ispričana u stilu Tolkinovog čuvenog dela „Gospodar prstenova“.

Kao i sve ostale romane objavljene nakon Tolkinove smrti, i ovaj roman je priredio njegov sin Kristofer Tolkin, a ilustrovao ga je Alan Li. Ostaje da se vidi da li će ova do sada neobjavljena priča R. R. Tolkina osvojiti srca čitalaca širom sveta, posebno najvatrenijih fanova majstora fantastike kakav je bio Tolkin.




28 views0 comments
bottom of page