top of page

Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu” pripala turskom pesniku Metinu Džengizu


Turski pesnik, urednik, esejista, prevodilac i novinar Metin Džengiz (tur. Metin Cengiz) ovogodišnji je dobitnik „Evropske nagrade za poeziju” koju dodeljuje Književna opština Vršac (KOV).


Obrazloženje žirija:


Žiri za dodelu Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu” koju dodeljuje Književna opštine Vršac (KOV) radio je u sastavu: Lidija Dimkovska, Saša Radojčić i Mihajlo Pantić (predsednik). Nakon razmatranja ostvarenja više evropskih i svetskih pesnika žiri je doneo jednoglasnu odluku: dobitnik nagrade za 2023. godinu je savremeni turski pesnik Metin Džengiz.


Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu” ove godine proširila svoju pesničku mapu na područje velike turske kulture i njenog reprezentativnog savremenog predstavnika, pesnika Metina Džengiza, žiri posebnu zahvalnost duguje koleginici Ani Stjelji koja nam je bila pouzdan vodič po tom prostoru.



Metin Džengiz je rođen je 1953. godine u mestu Gole (tur. Göle), koje se nalazi u severoistočnoj turskoj provinciji Ardahan, na granici sa Gruzijom i Jermenijom. Godine 1977. završio je Visoku školu za osnovne nauke i strane jezike Ataturk univerziteta u Erzurumu. Diplomirao je 1987. godine na Odseku za francuski jezik na Marmara univerzitetu. Bavi se pisanjem, književnim prevođenjem i izdavaštvom. Njegove pesme su objavljene u brojnim međunarodnim časopisima i prevedene na više od 30 jezika, među kojima su: francuski, engleski, nemački, hindi, španski, italijanski, arapski, srpski, japanski, vijetnamski…




bottom of page