top of page

Konkurs portala „Očaravanje“ i časopisa „Sapphoart“ za zbornik nonsensne poezije


Poetski portal „Očaravanje“ i časopis „Sapphoart“ raspisuju konkurs za objavu nonsensne poezije.

Odabrane pesme biće objavljene u e – zborniku. Pesme treba da sadrže bar jedan element nonsensne poezije. Pesme ne smeju biti objavljene u časopisima i zbirkama, ali mogu biti objavljene na portalima i društvenim mrežama.

Žiri će raditi u sastavu: Marija Juračić, prof. Zoran Hercigonja, mag.edu.inf. Josip Ergović, prof.


Nonsensna poezija

Nonsensna poezija nije novina. Carevala je ona i u srednjovekovno doba na ponekom dvoru u izvedbi dvorske lude koja je svojim dvosmislenim stihovima, razigranom i ironičnom ludošću zabavljala kralja i dvor, te govorila istinu koja se bez posledica mogla reći samo pod velom ludosti. Dvorska luda nije bila običan glumac, iako je morala posedovati i to umeće. Ona je pažljivo gradila svoju ulogu i u njenoj je ludosti često počivala mudrost.

Iako nonsensna poezija nikada u nekoj književnoj epohi nije postala dominantna vrsta, ona se provlačila vekovima pa i danas zauzima vidljivo mjesto u evropskoj i hrvatskoj književnosti.

Nonsensna poezija nije obična budalaština. Ona nije glupost. Ona ima tragove besmislenosti, ali, kako bi rekao Šekspir, u svakoj ludosti ima metode. Nonsensna poezija na poseban, začudan i otkačen način stvara poetski tekst. Njena je semantika neuobičajena, naoko haotična, njen se jezički kod dešifruje drugačijim jezičnim ključem koji nema ništa od klasičnog načina građenja pesme.

Zbog svojih zaigranih, skakutavih, nelogičnih slika, slabe smislene povezanosti, nonsensna je poezija rado viđena u dečjem svetu, gde ne postoji nemoguće i gde se sve može izvesti, gde smisao i jezično pravilo postaju deo igre, deo poetske priče, jer mala deca i stara deca vole priče, vole smeh i vole igru. Sve to nalaze u nonsensnom pesništvu. Autori nonsensne poezije izmišljaju riječi koje nisu pokrivene smislom – en ten tini, savaraka tini… analogna tvorba reči kosi se s jezičkim normama, odstupa se od standardnih jezičkih pravila, a ipak sve ostaje zaigrano, otkačeno, duhovito… Nonsensna poezija manipuliše smislom, ali nije besmislena, ona manipuliše jezičkim normama, ali nije nepismena. Njne su slike neverovatne, ali uživamo u njima.


Autori svoje radove treba da pošalju do 15. marta 2021. na email marijajuracic@net.hr






300 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page