top of page

Književnici Jovan Bundalo i Ana Stjelja ovogodišnji dobitnici nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“


Vojislav Ilić Mlađi

Ovogodišnja nagrada „Vojislav Ilić Mlađi“ koju dodeljuje Centar za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Žabara pripala je književniku Jovanu Bundalu, u kategoriji najbolji sonet, dok je nagrada u kategoriji za najbolju dečiju pesmu pripala književnici Ani Stjelji.



Vojislav Ilić Mlađi (Oreovica, 7. oktobar 1877 — Beograd, 22. maj 1944) bio je jedan od najznačajnijih srpskih pesnika u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata. Pisao je poeziju, književne kritike, prevodio sa ruskog, francuskog i nemačkog jezika i svrstavan je među vodeće umove svoga doba. Njegovi stihovi urezani su na kapeli srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu. Objavio je preko četrdeset knjiga, a sarađivao u stotinak časopisa. Njegov legat nalazi se u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu.  

Nagrada koja nosi njegovo ime dodeljuje se već tradicionalno, a jedan od značajnijih dobitnika je esejista, pesnik, i književni kritičar Milisav Buca Mirković koji je nagradu dobio 2006. godine.



90 views0 comments
bottom of page