top of page

Bajka Ane Stjelje „Devojčica sa zlatnom olovkom” dobitnik Golden Wizard Book Prize

Updated: May 1, 2023


Bajka Ane Stjelje „Devojčica sa zlatnom olovkom” dobitnik prestižne nagrade Golden Wizard Book Prize, za najbolje knjige za decu iz Velike Britanije.

Bajka „Devojčica sa zlatnom olovkom” inspirisana životom i delom srpske književnice i svetske putnice Jelene J. Dimitrijević, koja je nastala u okviru radionice UN Women za Evropu i Centralnu Aziju (UN Women ECA) , dobila je britansku nagradu Golden Wizard Book Prize (Nagrada „Zlatni čarobnjak”) koja se dodeljuje izuzetnim knjigama za decu.



Jelena J. Dimitrijević (Kruševac 1862 – Beograd 1945) srpska književnica, dobrotvorka i svetska putnica. Prvu knjigu objavila je u Nišu, 1894. godine – bila je to zbirka pesama Pesme I (Jelenine pesme). Njena najpoznatija dela su Pisma iz Niša: O haremima, Pisma iz Soluna, roman Nove, putopisi Novi svet ili U Americi godinu dana, kao i Sedam mora i tri okeana: Putem oko sveta, poslednja knjiga koju je objavila za života. Jelena Dimitrijević je bila bolničarka u Balkanskim ratovima i jedna od prvih članica Kola srpskih sestara. Pored nekoliko evropskih jezika govorila je i turski. Proputovala je Evropu, Severnu Ameriku i Bliski i Daleki istok. Njena književna zaostavština čuva se u Narodnoj biblioteci Srbije.



Nagrada „Zlatni čarobnjak” je prilika da autori knjiga za decu dobiju priznanje za svoj magični rad! Pečat koji dobije nagrađena knjiga dokaz je da je ispunila izuzetno visoke standarde i da je autor napisao izvanrednu dečju knjigu koja će se čitati iznova i iznova.


Verujemo da su knjige poput magičnih štapića koji decu pretvaraju u čarobnjake i veštice, dajući im moć da iskuse svesnost i očaranost, daleko od svakodnevnog sveta. Takođe verujemo da knjige mogu da promene živote na bolje, čineći da se deca osećaju shvaćenom, osnaženom, voljenom i bezbednom.


​U svom obrazloženju, odbor za dodelu nagrade ističe:


Ponosni smo što podržavamo neverovatne autore; mađioničari, koji teraju maštu naših čitalaca da poleti!

Izdavač ove bajke je izdavačka kuća Prodigy Published iz Amerike, urednik izdanja je Zlatan Demirović, dok je za ilustracije zaslužna autorka ove bajke.



bottom of page