top of page

„Probuđene” - savremene interpretacije bajki u okviru 15. Krokodilovog festivala „Prostori slobode”


U nedelju, 18. juna, od 14:30 časova u POP Zoni XV Festivala KROKODIL (park ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6) publiku očekuje program pod nazivom „Probuđene”, kojim se pokreću važna pitanja u vezi sa savremenim interpretacijama bajki, stavljajući u prvi plan poziciju ženskih likova, kako iz književnog, tako i iz društvenog i psihološkog ugla.



Program počinje predstavljanjem zbirke Žene, bajke, kraljice, čije pripovetke sadrže prepoznatljive ženske likove iz bajki, stavljajući ih u savremeni, neuobičajeni, kontekst. Pored kratkog razgovora o zbirci, autorke Ana Đokić, Lada Žigo i Jadranka Pintarić, izvešće i dramatizaciju likova iz svojih priča.



Zbirka Awake not sleeping (Probuđene ne spavaju), koja je objavljena sa podnaslovom Ponovno promišljanje bajki za novu generaciju, takođe se bavi reinterpretacijom ženskih likova u bajkama, preispitujući položaj i prava devojčica i žena u društvu nekada i sada. O važnosti ovog projekta govoriće Milana Rikanović, direktorka UN Women, Srbija, a priče ćemo “oživeti” kroz čitanje glumica Jelene Stupljanin i Nade Šargin.



Temu ćemo zaokružiti razgovorom u kome će učestvovati: Jasminka Petrović, književnica, Ana Đokić, književnica i urednica i Đurđa Timotijević, psihološkinja i psihoterapeutkinja. Moderatorka će biti Iva Parađanin, novinarka, osnivačica podkasta Tampon zona.


Učesnice će sa publikom razmeniti svoja lična i profesionalna iskustva kada je reč o značaju koji bajke imaju za razvoj pojedinaca i pojedinki, o njihovoj društvenoj ulozi i mestu koje zauzimaju u interpretaciji kulturnog nasleđa, kao i o načinima na koje bajke možemo da pišemo i čitamo danas.


Program Probuđene realizuje se uz podršku UN Women, Srbija.



Izvor i foto: Krokodil Instagram

bottom of page